Dieta przyszłej mamy

Na stan zdrowia dziecka wpływa nie tylko sposób odżywiania w czasie ciąży, ale i to, co jesz przed poczęciem malucha. Ważne jest skomponowanie mądrej diety dającej organizmowi wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Przez pierwszych 8 tygodni ciąży zarodek czerpie pożywienie z rezerw witaminowo – mineralnych matki. Ich brak może zaburzyć jego rozwój.

Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie. Powinny one być oparte na produktach zbożowych (makarony, kasze, pieczywo), owocach i warzywach, produktach wysokobiałkowych (ryby, nabiał) i mlecznych oraz ziarnach. Należy wykluczyć słodycze i cukry proste, a zastąpić je węglowodanami złożonym zawartymi w kaszach i makaronach. Białko warto czerpać z ryb morskich, które są dodatkowo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Bez większych ograniczeń możesz więc spożywać halibuta, makrelę, łososia, śledzia i sardynki. Należy też pamiętać, że żółte sery i twarogi zawierają znikome ilości wapnia. Dużo więcej jest go w serwatce czy jogurtach.

Zamiast cukierków jedz suszone owoce oraz ziarna: pestki słonecznika, dyni, orzechy, migdały. Ogranicz ilość soli i tłuszczu, pij wystarczającą ilość wody (ok. 2-3 litrów). Pamiętaj też, że część witamin rozpuszcza się tylko w tłuszczach i bez nich są one praktycznie nieprzyswajalne. Tłuszcz w Twojej diecie powinien stanowić ok. 20%.

Co najmniej 3 miesiące przed planowaną ciążą i w pierwszych trzech miesiącach ciąży zażywaj kwas foliowy w dawce 0,4 mg na dobę. Jedz też bogate w tę witaminę warzywa zielonolistne, brukselkę, brokuły, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy, mąkę i jej przetwory oraz wątrobę. Prawidłowy poziom kwasu foliowego zabezpiecza przed powstawaniem wad cewy nerwowej u płodu (np. rozszczepu kręgosłupa, wodogłowia). Jeżeli jesteś wegetarianką powinnaś dostarczyć swojemu organizmowi dodatkowej porcji żelaza oraz około 6 gramów białka więcej niż zwykle. Niedobór żelaza może spowodować obniżenie płodności i być przyczyną niedokrwistości w ciąży. Pamiętaj, że żelazo wchłania się lepiej w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C. Natomiast kofeina (kawa, cola) i teina (czarna herbata) zmniejszają jego przyswajalność.

Oczywisty jest, ale wciąż wart przypomnienia, absolutny zakaz spożywania alkoholu, palenia tytoniu oraz zażywania jakichkolwiek środków odurzających. Nie jesteś w stanie stwierdzić, jaka ilość alkoholu może zaburzyć rozwój Twojego dziecka, więc go po prostu nie pij. Dzieci kobiet palących w czasie ciąży zawsze rodzą się z niższą wagą urodzeniową, co sprzyja niskiej odporności malucha. Alkohol, tytoń i środki odurzające obniżają zdolności intelektualne dziecka, opóźniają jego rozwój psychomotoryczny, mogą też być przyczyną jego nadpobudliwości.

Nie wszyscy wiedzą, że ze względu na zagrożenie toksoplazmozą w czasie ciąży nie należy jeść surowego lub niedogotowanego mięsa (tatara, mięsa na kotlety mielone), a ze względu na listeriozę unikać trzeba niepasteryzowanego mleka, serów pleśniowych i nieprawidłowo przechowywanych lodów.

Poza tym bez konsultacji z lekarzem nie zażywaj syntetycznych preparatów mineralno-witaminowych. Ich nadmiar w organizmie czasami prowadzi do uszkodzeń płodu.